Naar een wereld zonder plastic?

Vandaag kwam er vanuit Europa heuglijk nieuws! Het Europees Parlement keurt met een grote meerderheid het wetsvoorstel van de Europese Commissie rond het gebruik van wegwerpplastic grotendeels goed! Zie o.a. volgende nieuwsartikels: Gedaan met plastic borden, wattenstaafjes en rietjes: Europees Parlement kiest voor verbod op wegwerpplastic, Europees Parlement kiest massaal voor verbod op wegwerpplastic en European Parliament votes to solidify EU position as global leader in the fight against plastic polution.

Lobbywerk

Op het eerste zicht enkel goed nieuws dus! Maar toch denk ik dat we niet te vroeg victorie mogen kraaien want we weten allemaal dat de olie- en frisdranken-industrie sterk staan en steeds druk zetten op onze Europese politici en ze zelfs intimideren! Het verbaasd mij dus dat we al zover zijn gekomen :-). Wie zijn bijvoorbeeld de 53 tegen stemmers en de 34 onthouders? Welke burgerbelangen verdedigen zij? Of zijn zij gewoon gezwicht onder de druk van de machtige olie-lobby? Waar blijft het verbod op (het loslaten van met helium gevulde) ballonnen? Is dit al een toegeving dat de Europese Commissie heeft gedaan? Waarom kan deze wetgeving niet direct in voege treden en moeten we wachten tot 2021 en 2025 voor het recycleren (90%) van plastic drankflessen? De alternatieven bestaan al! Of is het probleem van de plastic vervuiling nog niet dringend genoeg?

Het is ook nog afwachten op kritiek van de betrokken sectoren op dit wetsvoorstel. Ongetwijfeld werd er al veel gelobbyd tegen dit wetsvoorstel en zullen de lobbygroepen nu hun pijlen richten op de lidstaten want nu beginnen de onderhandelingen met deze laatsten. De lobbygroepen zullen zeker afkomen met de traditionele argumenten van verminderde economische groei, banenverlies, dreigen met vertrek van hun bedrijf uit de regio of lidstaat, … Of wordt niet alles in de media gegooid en komt de EU later af met 1001 uitzonderingen op de regelgeving? Of heeft de olie-industrie al een wondermiddel klaar om alle plastic te vervangen: bio-plastic, eco-plastic, herbruikbare plastic, … noem maar op, ze zullen zeker met iets ecologisch afkomen.

Voorlopig kunnen we zeggen dat onze Europarlementariërs EINDELIJK doen wat ze moeten doen: de burger beschermen!

Andere bedenkingen

Allemaal goed en wel dat verbod op wegwerpplastic, maar kan het niet zijn dat de productie en consumptie van alternatieven zoals papier, karton, hout, bamboe, staal, … meer vervuilt dan een degelijk plastic-beleid? Meer karton, hout en staal zorgt toch ook voor ontbossing en uitstoot van broeikasgassen? Een zaak staat als een paal boven water: ALLES wat op een massale schaal wordt geproduceerd en geconsumeerd is niet duurzaam, hoe ecologisch een product ook is.

Er wordt blijkbaar ook veel verwacht van de bedrijven zelf, hopelijk wordt er dan ook serieus werk gemaakt van een afdwingbare wetgeving en een degelijk controlesysteem, anders dreigt het weer een flop te worden.

Men kan zich ook de vraag stellen of er voor alles wel een alternatief nodig is. Waarom hebben wij eigenlijk rietjes nodig?

Met andere woorden, we zijn er nog niet, maar we zitten toch al op het goede spoor 🙂

Een gedachte over “Naar een wereld zonder plastic?

  1. “ALLES wat op een massale schaal wordt geproduceerd en geconsumeerd is niet duurzaam, hoe ecologisch een product ook is.”

    Dat is het! Daarom het belang van herbruikbare zaken, dan doorbreek je toch al de link (voor een deel) tussen massaconsumptie en massaproductie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.