Geen geel hesje maar wel een mondmasker!

Het mondmasker als symbool van verzet tegen (lucht)vervuiling!

Sinds 2011 werk ik in Brussel en ben sindsdien een regelmatige en fervente fietspendelaar (regelmatig, omdat ik van 2 telewerkdagen per week mag genieten, toch 2 dagen die ik niet in een vervuilde omgeving moet fietsen/werken). Naar het werk fietsen geeft mij een geweldige voldoening maar ik besef dat de luchtkwaliteit in Brussel en Vlaanderen te wensen overlaat, dus schafte ik mij enkele jaren geleden een mondmasker aan. Na enkele ritten besefte ik al gauw dat met een mondmasker rondfietsen geen pretje is, zeker bij grote inspanningen (ademen gaat veel moeilijker en het beperkt het zicht als je met een bril fietst doordat bij uitademen de glazen aandampen). Dus bleef het mondmasker in de schuif liggen en ging ik weer op pad zonder mondmasker… tot nu (januari 2019).

Er zijn tal van onderzoeken die beweren dat het gezonder is om te bewegen in een vervuilde omgeving dan niet te bewegen. Awel, ik heb daar eerlijk gezegd meer een meer mijn twijfels bij. Bijkomend heb ik de indruk dat de luchtkwaliteit nog steeds afneemt door het steeds toenemend aantal (salaris)wagens in de spits en het gebrek aan beleid voor gezonde lucht. Sporten in een ongezonde omgeving is gewoon niet gezond, daarom mijn voornemen om dit jaar vaker mijn mondmasker te gebruiken en dit is mij de afgelopen 3 weken aardig gelukt :-). Het mondmasker beschermt mij van vuile lucht maar is voor mij vooral een manier om de automobilisten erop te wijzen dat ze mij, de aarde en zichzelf vergiftigen!

Ik begon op mijn fiets te dromen van een protestbeweging, geen protestbeweging van de gele hesjes maar wel en vreedzame protestbeweging van de mondmaskers! Het mondmasker als symbool van verzet tegen ongebreidelde (lucht)vervuiling! Luchtvervuiling veroorzaakt door een beleid dat salariswagens aanmoedigt gecombineerd door een op hol geslagen kapitalisme. Jobs en winst worden boven mens en natuur geplaatst. De economie moet kost wat kost groeien om onze vervuilende levensstijl te kunnen behouden. De aarde en haar bewoners worden uitgebuit en vergiftigd om ons (het Westen dus) van de nodige rijkdom te voorzien. De multinationals en hun lobbygroepen roven de aarde leeg en maken overheden en burgers mond(masker)dood. Beleid wordt meer een meer beïnvloedt door zuivere economische beslissingen (denk maar aan de vele vrijhandelsakkoorden die worden onderhandeld enkel en alleen om de economie te doen groeien) en de democratie wordt misbruikt om de schijn van burgerparticipatie hoog te houden. Men kent enkel de taal van het grof geld. Het is tijd dat we ons daar vragen bij stellen. Hoeveel bomen of zuivere lucht willen we nog opofferen voor economische groei? Als het van de mondmaskers afhangt, 0! De mondmaskers stappen niet mee in het verhaal van een oneindige economische groei en een allesvernietigende globalisering! Schaf die salariswagens af, verhoog de brandstofprijzen, maak vliegtuigtickets duurder, investeer in het openbaar vervoer, … Met andere woorden, stel mens en natuur weer centraal! Stel het kapitalisme in vraag! Voor mij is het duidelijk dat het kapitalisme de bron van alle kwaad is.

Waarom geen geel hesje maar wel een mondmasker?

Wikipedia zegt o.a. het volgende over de protestbeweging van de gele hesjes:

“… in eerste instantie uit protest tegen de in hun ogen te hoge brandstofprijzen.”

Om het fileleed en de luchtvervuiling tegen de gaan pleiten de mondmaskers juist voor een hogere brandstofprijs. De auto-mobiliteit mag niet meer als vanzelfsprekend worden beschouwd, de mensen moeten weer twee keer nadenken voordat ze de auto nemen.

“Veel van de demonstranten worden voornamelijk gemotiveerd door economische problemen als gevolg van lage salarissen en hoge energieprijzen. De meerderheid van de beweging ziet het probleem van klimaatverandering in, maar verzet zich ertegen dat dit probleem wordt neergelegd bij de werkende klasse en de armen. Zij moeten betalen voor een probleem dat door multinationale bedrijven wordt veroorzaakt.”

De mondmaskers worden enkel gemotiveerd door ‘groene’ problemen en hanteren het principe ‘de vervuiler betaalt’!

“Alhoewel de beweegredenen van de gelehesjesbeweging aanvankelijk per land verschilden, lijkt het gemeenschappelijke doel het ten einde brengen van het kapitalisme, de macht van multinationals en globalisering.”

Ook voor de mondmaskers is het kapitalisme de grote boosdoener.

Stap mee met onze protestbeweging en draag een mondmasker! Tot zondag, op de hopelijk grootste klimaatmars ooit in Vlaanderen!

Voor wie nog meer boeiende literatuur wil lezen over de gele hesjes en duurzame mobiliteit raad ik jullie aan deze blog te volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.