Genoeg gezever, tijd voor actie!

Als het van de regering afhangt doen we maar verder totdat we tegen de muur lopen. Daar heb ik geen zin in, tijd dus om zelf in actie te schieten!

Sinds een aantal maanden ben ik coöperant bij NewB en bezit ik een GoodPay-kaart. Al mijn kleine betalingen voer ik met deze kaart uit. Het voordeel van deze kaart is dat je bij elke betaling dat je uitvoert 5 eurocent geeft aan een goed doel, bij mij is dit Bond Beter Leefmilieu.

Vliegen, iedereen weet dat het enorm vervuilend is, maar toch blijft iedereen er maar op los vliegen. Iedereen dat verlof neemt gaat tegenwoordig op reis met het vliegtuig. Ze moeten jaarlijks minstens eens in de zomer en in de winter op vakantie gaan, en, omdat het zo goedkoop is, komt er vaak nog een citytrip bij. En als ze je dan vragen waar je op vakantie gaat en je antwoordt dat je thuis blijft word je raar bekeken en word je vaak vol ongeloof en onbegrijpend aangestaard.

De luchtvaart is de snelst groeiende klimaatverstoorder. Er moet dus drastisch ingegrepen worden maar het is duidelijk dat de politieke wil er niet is. Volgens Joke Schauvliege is het wachten op een draagvlak (dit heb ik gelezen in een duo-interview met Dirk Draulans in het jaaroverzicht 2018 van Knack), het is niet zo duidelijk wat ze daarmee juist bedoelt, wacht ze misschien totdat Ryanair en co akkoord gaan met een brandstoftaks. Maar langs de andere kant begrijp ik haar wel, verdubbel de prijs van een vliegtuigticket en je veroorzaakt massarellen want de mensen zijn vergeten dat reizen een luxe is en geen recht. De arme burger zal het recht niet meer hebben om driemaal per jaar met het vliegtuig op reis te gaan. Dit is tevens het tweede argument dat wordt gebruikt om niets te moeten doen aan de klimaatverandering: niemand mag uit de boot vallen, iedereen moet mee! Hoe ik dit juist moet interpreteren weet ik niet. Misschien is het een verborgen kant van Schauvliege dat we nog niet kennen: bedoelt ze eigen volk eerst? Of begrijp ik het mis. Op zich niets mis mee, maar door geen klimaatbeleid te voeren zorgt o.a. mevrouw Schauvliege dat er wereldwijd honderden miljoenen mensen uit de boot vallen. Eiland-, kust- en deltabewoners zijn genoodzaakt om te vluchten voor de stijgende zeespiegel. Tellen deze mensen misschien niet mee? Is dit de ‘collateral damage’ die we bereid zijn om te betalen om iedereen in België de kans te geven om met het vliegtuig op reis te gaan? Sorry, voor zo’n onmenselijk beleid pas ik! Ik ga zelden met het vliegtuig op reis en nog niet zo lang geleden heb ik beslist om mezelf een vliegtuigtaks op te leggen: de prijs van mijn toekomstige vliegtuigtickets zal ik integraal schenken aan een goed doel. Dit is wat anders dan de beschamende prijsstijgingen die hier een daar worden voorgesteld door verschillende regeringen. Prijsstijgingen die er tenslotte niet toe doen want men kijkt niet naar 3 euro meer of minder op een reis.

Ook met het autoverkeer gaat het de slechte kant op: vroegtijdige sterfte en chronische gezondheidskwalen door luchtvervuiling, fileleed, verkeersdoden, … Maar dit is blijkbaar de prijs die we als maatschappij willen betalen om iedereen mee te krijgen, want niemand mag uit de boot vallen! Iedereen moet het recht hebben om zich goedkoop met de auto te verplaatsen. Onze regering investeert liever in bedrijfswagens dan in het openbaar vervoer. Een voorstel nu is om het bedrijfswagenpark te ‘vergroenen’, dit zal ook investeringen vergen ten koste van het openbaar vervoer. Maar men beseft niet dat die ‘groene’ wagen ook in de file zit. De salariswagen volledig afschaffen lijkt mij een goedkopere en gezondere optie. Rekeningrijden is ook zoiets waar al zeer veel over geschreven is geweest. De benzine- en dieselprijs verhogen lijkt mij een gemakkelijker alternatief, geen nood aan talloze dure onderzoeken van ‘expertisebureaus’ om de gevolgen van de invoering van rekeningrijden in kaart te brengen, want rekeningrijden mag zeker niet duurder uitvallen voor de autoverslaafde en onze arme stakker. Drastisch vindt u? Niets is drastisch meer! Ook hier wacht ik niet meer en zal ik vanaf vandaag op mijn manier rekeningrijden! Vanaf nu hou ik mijn autokilometers bij en zal ik voor elke kilometer dat ik alleen in de auto zit 5 eurocent aan een goed doel betalen. Wel een geluk dat ik niet vaak de auto neem 🙂

Zo, hopelijk werkt dit inspirerend en zet ik andere aan om gelijkaardige acties te ondernemen.

2 gedachtes over “Genoeg gezever, tijd voor actie!

  1. Ik doe precies hetzelfde. Moest vandaag 1,04€ afrekenen bij de apotheek: natuurlijk met mijn NewB-kaart. Ik heb vorige week ook voor het eerst zonder tegenzin de factuur voor mijn autoverzekering betaald: overgezet naar NewB, de verzekeraar van onze coöperatie die al 50.000 leden heeft in België. Aan al je lezers zou ik zeggen: word coöperant, ’t kost maar twintig euro. Groetjes Rein.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.