To trash, or not to trash, that is the question

https://sporza.be/nl/2019/02/27/uci-maatregelen-natuur/

Met Omloop Het Nieuwsblad is het Vlaamse wielervoorjaar weer van start gegaan. Overal in Vlaanderen komen de Zwift fietsers in de voormiddag naar buiten om zelf hun kilometers bij elkaar te trappen. Na de inspanning begint de ontspanning met een pint en het opladen van hun rit op Strava. Na een aantal pinten keren ze terug naar huis om zich op te frissen en iets te eten alvorens in de zetel te ploffen om het wielerpeloton door ons kapot verkaveld Vlaanderen te zien koersen. Een doorsnee dag in het weekend van menig wielerliefhebber in Vlaanderen denk ik :-). Zelf fiets ik heel graag maar de wielerkoersen op tv bekoren mij veel minder. Ik plof ook wel in de zetel en zet de tv aan maar na 5 minuten lig ik te snurken. Ik word pas wakker nadat de koers is afgelopen, typisch :-). Het interesseert mij gewoon niet. En als het mij dan lukt om wakker te blijven begin ik mij dood te ergeren aan hoe onze ‘wielergoden’ respectloos hun afval in onze openbare ruimte wegslingeren. Een gedrag dat schaamteloos wordt overgenomen door de vele wielertoeristen (door sommigen ook wel ‘wielerterroristen’ genoemd, dit kan ik perfect begrijpen) die zich Greg Van Avermaet en co wanen.

Opvoeders, ouders, leerkrachten doen allemaal hun uiterste best om jongeren aan te leren dat ze nergens geen afval mogen achterlaten. De overheid investeert in allerlei sensibiliseringsacties zoals bijvoorbeeld www.mooimakers.be. Mensen zetten zich vrijwillig in om onze openbare ruimte proper te houden. Maar er zijn twee groepen mensen die hier duidelijk geen boodschap aan hebben: rokers en wielrenners. Het ergert mij mateloos dat de inspanningen die door veel mensen worden geleverd om het landschap proper te houden worden teniet gedaan door een voorbijrazend peloton en de vele wannabe’s. De sensibiliseringsacties van de overheid verdwijnen in het niets in vergelijking met de aandacht die het wielrennen krijgt op tv. Per weekend kan je tijdens het Vlaamse wielervoorjaar ongeveer 7 uur rechtstreeks koers volgen op tv, 7 uur lang kan je zien hoe ‘onze’ wielerhelden (die een voorbeeldfunctie vervullen in onze maatschappij (sic)) afval en bidons schaamteloos de natuur ingooien. Het is blijkbaar de normaalste zaak van de wereld, ik heb José De Cauwer en Michel Wuyts hier nog nooit over horen praten (of ik moet het gemist hebben omdat ik aan het slapen was). En dan heb ik het nog niet over de Tour de France waar de renners drie weken lang door de prachtige natuur fietsen en elke dag op tv komen! Dit alles kan wel tellen als anti-sensibiliseringsactie!

Maar de wielerbobo’s van de UCI lijken stilaan te begrijpen dat het zo niet verder kan. Deze week las ik via Feedly een artikel over het ‘heropvoeden’ van het wielerpeloton. Interessant dacht ik! Tot ik het gelezen had natuurlijk. Hun bedoelingen zijn ongetwijfeld goed maar het mist hen aan daadkracht!

De UCI wil meer respect voor de natuur en wil het dumpen van afval door de renners aan banden leggen. Aan de hand van een ‘videoref’ willen ze renners/ploegen (is niet duidelijk in het artikel) die op heterdaad betrapt worden een boete opleggen van zo’n 200 à 1000 Zwitserse frank. Wat is er mis met de ploeg/renner uit de koers te zetten of hen geen startrecht te geven in de volgende koers als ze worden ‘gepakt’? Juist, ja, dan krijgen we dit jaar maar 1 koers te zien, spijtig.

De UCI gaat ook een onderscheid maken tussen een drinkbus zomaar in de natuur kieperen en een drinkbus aan een toeschouwer ‘overhandigen’. Ik vraag mij af hoe ze dit verschil gaan bepalen. Het dilemma wordt in het artikel zelf zeer goed in beeld gebracht aan de hand van twee foto’s. De ene wat meer ingezoomd zonder toeschouwers en de andere wat meer uitgezoomd met een kind naast de weg. Maar hoever het kind staat van het peloton is moeilijk in te schatten. En wat als de bidon het kind raakt en er verwondingen aan overhoudt? Bijkomend veronderstellen ze dat het kind de drinkbus gaat ophalen, wat ook niet steeds het geval gaat zijn vermoed ik. Goede bedoelingen dus, maar of deze maatregel het tij zal keren is maar de vraag. Wat ik alvast kan concluderen na de Omloop Het Nieuwsblad is dat veel renners/ploegen een serieuze rekening gepresenteerd zullen krijgen en dat de UCI een goede zet heeft gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.