De mensen durven niet meer in de natuur leven

Foto van onze achtertuin genomen op 15 april 2019

Ik zal direct met de deur in huis vallen: bovenstaande foto van onze achtertuin werd vandaag genomen, een mooie natuurlijke tuin met in het voorjaar de bloei van de voorjaarshelmbloem en andere voorjaarsbloeiers zoals blauwe druifjes. De kerselaar en de appelaar staan nu in bloei, het gras staat enkelhoog en wordt gekleurd met enkele paardenbloemen, want, zeg nu zelf, groen is toch maar groen hé :-). De meeste mensen hebben een hekel aan bloemetjes en ‘onkruid’ in hun gazon maar ik ben er fier op! Deze achtertuin is het resultaat van jarenlange ‘verloedering’. Afgelopen jaren werd deze tuin maar tweemaal per jaar gemaaid en het maaisel werd steeds afgevoerd. Vorig jaar, met de uitermate droge zomer, werd het gras zelfs maar één keer gemaaid. Overal zag je bruine gazons, maar niet bij ons! Ons gras stond nog frisgroen, niet omdat we ons gras bewateren maar wel omdat we ons gras wat langer laten staan en door de schaduw van de bomen. Dit jaar hebben we ons gras zelfs nog niet gemaaid! Laat de bomen en het gras maar groeien! Geen bemesting, geen bewatering, geen extra chemicaliën, geen wekelijkse maaibeurt, … het hoeft allemaal niet en het is goed voor de natuur! Het resultaat mag gezien worden: een mooie ecologische tuin met een minimum aan inspanningen, wat wil je nog meer? De Vlaming wil blijkbaar nog meer, maar ik weet niet wat…

Maak van je tuin dus geen woestijn maar maak er een ecologische hotspot van! De vraag is hoe je de rest van Vlaanderen hiervan kan overtuigen, niet simpel… Tot voor kort dacht ik dat het beeld van de kort afgesneden gazons tot het verleden hoorden. Ik dacht dat het iets was van de oudere generaties, maar niets is minder waar spijtig genoeg. In mijn vriendenkring en op het werk worden er vaak gesprekken gehouden over hoe je je tuin in ‘topconditie’ moet houden: wanneer mag men snoeien, welk product moet ik kopen, hoeveel mag ik ervan gebruiken, … een onderwerp dat mij mateloos ergert, en als ik dan eens een opmerking durf maken bekijken ze mij alsof ik van een andere planeet kom. Laat het duidelijk zijn: ik kom niet van een andere planeet maar als we verder doen zoals we nu bezig zijn gaan we met z’n allen naar die andere planeet moeten vluchten, iets dat ik als buitenaards wezen kost wat kost wil voorkomen! Elke dag hoor je wel een tuinmachine draaien, zie je iemand achter een grasmaaier lopen of vergif spuiten om veronkruiding tegen te gaan, … We zijn slaaf van onze eigen tuin geworden. We laten onze kinderen spelen in tuinen vol Roundup en andere kankerverwekkende chemische stoffen. De kans op een tekenbeet in een steriele tuin is misschien kleiner dan in een verwilderde tuin maar als ouder zou ik liever hebben dat mijn kind een tekenbeet krijgt dan dat het later sterft aan kanker… We willen allemaal gezonde lucht maar beseffen niet dat (afhankelijk van de bron en grasmaaier) een maaibeurt van een uur ongeveer evenveel vervuilt als een autorit van 150 km. Allemaal slecht voor het milieu en onze gezondheid, maar door massaal te tuinieren houden we deze vervuilende miljardenbusiness van de agrotuin industrie wel in stand. Tijd dus om het tij te keren en onze tuinen te verwilderen!

Even samengevat: hoe meer je in je tuin werkt, hoe meer schade je toebrengt aan de natuur. Uiteraard is dit kort door de bocht maar algemeen genomen klopt dit volgens mij wel in Vlaanderen. Maar er is hoop, campagnes zoals byebyegrass.eu en de opiniestukken van Louis De Jaeger die met de regelmaat van de klok in de media verschijnen helpen het thema onder de aandacht brengen.

Meer over de schadelijke impact van tuinieren op ons ecosysteem lees je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.