Veelo nieuws

Om de drie maanden lees ik met veel plezier het ledenblad van de Fietsersbond, Veelo. Wat heb ik onthouden van de laatste editie (lente-zomer 2019)?

  • Dat 61% van de Vlamingen op minder dan vijftien kilometer van hun werk woont, maar dat amper 15% pendelt met de fiets.
  • Dat 3 juni 2019 voor het tweede jaar op rij Wereldfietsdag is.
  • Dat vandaag ongeveer zestien procent van de bevolking naar het werk fietst.
  • De uitdaging is de fiets als basisschakel van een systeem te promoten. Dat beseft men vandaag nog te weinig.‘, aldus Christophe Njadovski, voorzitter van de European Cyclists’ Federation en schepen voor Transport, Mobiliteit en Openbare Ruimte Parijs.
  • Over e-steps heeft Christophe Njadovski het volgende te zeggen: ‘Het risico is dan weer dubbel: e-steps gebruiken de karige ruimte die net voor de fietsers gereserveerd is. En bovendien is dit niet-actieve mobiliteit.’. Daarnaast zou ik er nog persoonlijk aan willen toevoegen dat men de e-step moeilijk als een duurzaam vervoersmiddel kan beschouwen wetende dat een e-step maar tussen de 300 à 500 ritten zou moeten meegaan.
  • Om het autogevaar in te dijken is de stad geenszins gebaat met ad hoc oplossingen en toenemende ‘verommeling’ in de vorm van paaltjes, bloembakken, betonnen jerseys, ‘graag traag’-borden, slagbomen aan schoolstraten, geschilderde fietspaden, … Om autoluw en kindvriendelijk te worden, moet de stad globaal herdacht worden. Dit vraagt welontworpen ruimtes. De integratie van fietsnetwerken en fietsenstallingen, de ontwikkeling van luwe buurten, het herdenken van straatprofielen, de heraanleg van kruispunten, de prioriteit om ‘veiligheid’ boven ‘doorstroming’ te plaatsen, de inrichting van multimodale knooppunten … zijn veel meer dan technische aangelegenheden.’ aldus Annekatrien Verdickt.
  • Dat als je elke dag met de fiets naar het werk gaat, je jaarlijks gemiddeld 1.868 euro bespaart. (Bron: Bikeform.be)
  • Dat Vlaamse investeringen in fietssnelwegen zich 2 tot 14 keer terugbetalen in lagere emissies, betere mentale en fysieke gezondheid- en in een groener klimaat. (Bron: Fietsberaad)
  • Dat als je op 10 km van het werk woont en je dat traject één keer per week aflegt met de fiets, je dan jaarlijks gemiddeld 168 kg minder CO2 uitstoot. (Bron: Bikeform.be)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.