Is er nog leven na Facebook?

Hallo, het is intussen al enkele maanden geleden dat ik Facebook verliet. Ruim 10 jaar zat ik bijna elke avond op Facebook tot wanneer ik ergens in oktober 2018 besloot om mijn account voorgoed te verwijderen. Ergens maakte ik mij zorgen om (online) afgezonderd te geraken (ook omdat ik tot dan toe geen gebruik maakte van een GSM), maar de Facebook-schandalen stapelden zich op en het bedrijf werd ‘too big to fail’, iets waar ik als groene Vlaming een hekel aan heb! Ik besloot dus om komaf te maken met het hele sociale media gebeuren en, om eerlijk te zijn, heb ik er nog geen seconde spijt van gehad. Mijn vrienden dachten dat ik van de aardbol ging verdwijnen. Ik ging op zoek naar alternatieve sociale media maar ik kwam snel tot de conclusie dat Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Google+, … de sociale media markt netjes onder elkaar verdelen. Er zijn dus weinig alternatieven beschikbaar. Maar, er is goed nieuws, er is wel degelijk nog leven na Facebook! 🙂

Om toch niet helemaal van de aardbol te verdwijnen besloot ik om mijn GSM meer te gebruiken. Nu verbruikt mijn GSM 24/24 u en 7/7 dagen elektriciteit, enkel om bereikbaar te zijn (van energieverspilling gesproken). Maar ik ga dus nog vaak op pad zonder GSM. Als ik ga fietsen en voor het werk heb ik hem wel altijd mee want je weet maar nooit.

Om berichten te sturen dacht ik dat Skype mij kon helpen, maar tevergeefs, en voor WhatsApp moet je een Smartphone hebben. Dus blijft het voorlopig bij de Sms.

Daarnaast wilde ik nog een eigen plek op het wereldwijde web en ben ik met deze blog begonnen. Het is verschillend van Facebook, maar ik voelde nog de drang om mijn gedachten via een online platform te kunnen verspreiden. Op Facebook had ik ruim 300 ‘vrienden’, op WordPress … 5 volgers :-). Een groot verschil dus, maar ik vind het niet erg. In mijn e-mail handtekening (Hotmail) verwijs ik naar deze blog en op de Klimaatmars van 27 januari 2019 wandelde ik mee met een hesje met daarop het adres van deze blog. Iedereen kan mijn blog via mail volgen, meer hoeft het voor mij niet te zijn.

Reclame voor degroenevlaming.wordpress.com op de Klimaatmars van 27 januari 2019.

Ik moet toegeven dat het sociale leven op het wereldwijde web van mijn vrienden en collega’s heel moeilijk bij te houden is, maar ik ben er alvast van overtuigd dat ze het goed doen en dat ze tijdens de vakantieperiodes het beste van zichzelf geven. Het online leven is tenslotte altijd een sprookje.

Om de actualiteit te volgen vond ik Feedly, eigenlijk de verassing van mijn zoektocht naar alternatieve media. Feedly is een feedreader voor RSS- en Atom feeds, je kan er nagenoeg alle nieuwssites mee volgen. Vooral handig is dat je interessante artikels op een ‘board’ kunt opslaan. Via Feedly vond ik onder andere dit interessante opiniestuk van Louis Van Dievel over een leven zonder Smartphone. Zeker een aanrader dus… zowel Feedly als het artikel :-)!

Op sportief vlak daarentegen zit ik wel nog goed vertegenwoordigd op internet met een Strava, Ride with GPS en Garmin Connect account. En wat mijn andere hobby’s betreft zit ik op Goodreads, Greenwire, Rankade en BoardGameGeek.

Het valt al bij al wel mee hoor, een leven zonder Facebook en Smartphone. Ok, je krijgt soms wel een vreemde blik als je zegt dat je uit principe geen Smartphone hebt of niet gevolgd kan worden op Facebook, Twitter of Intagram. Maar er zijn ook veel mensen die hiervoor bewondering en appreciatie hebben. Het is tenslotte nog niet zo gek lang geleden dat men door het leven ging zonder mobiele telefonie en internet. Ik wil ook niet overal bereikbaar zijn en ik wil geen slaaf worden van mijn Smartphone. Laat mij maar mijn rustig leven leiden en genieten van wat er zich allemaal afspeelt buiten het digitaal schermpje waar niemand nog zijn ogen lijkt van af te kunnen houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.